kARakTer

Kreativitás és művészet, mindenkinek.

Az alkotás öröme nem csak a művészek kiváltsága!

„Az alkotás öröme nem valamiféle kiváltság, amely csak a nagy tudósokat vagy művészeket illeti meg. Minden ember, bármely foglalkozási ágban, alkotó munkát végezhet és átélheti annak szenvedélyeit, kereséseit, eredményeit és felfedezéseit, ha akarja ezt, és képes megvalósítani önmagát.”/Szemjonov/

 Napi teendőink során nem is figyelünk arra, hogy szinte folyamatosan alkotunk: elkészítjük a reggeli kávét, megterítjük az asztalt, feldíszítjük a fenyőfát, elültetünk egy muskátlit, megírunk egy levelet……………..

De, ha ezt nem alkotásként fogjuk föl, akkor érdemes valami konkrét alkotó tevékenységet művelni. Rajzolni, festeni, faragni, hajtogatni, kötni, horgolni, gyöngyöt fűzni, varrni, sütni,…….harangot önteni J

Miért?  Mert….

  • az alkotás öröm
  • stressz oldó
  • gyógyító
  • jó program
  • remek időtöltés
  • kikapcsolódás
  • önbizalom növelő….és még tovább sorolható pozitív hatása

 

Az Art Therapy című szakfolyóiratban megjelent egy tanulmány.

A kutatás során  tizennyolc és ötvenkilenc év közötti önkéntest (39 főt) kértek fel arra, hogy vegyenek részt egy 45 perces képzőművészeti foglalkozáson. A műalkotások készítése előtt és után megmérték az alanyok kortizolszintjét. A kutatók kimutatták, hogy a résztvevők 75 százalékának kortizolszintje csökkent a képzőművészeti foglalkozás alatt, és bár voltak eltérések a szintcsökkenés mértékében, a mindez nem állt összefüggésben a korábbi művészi tapasztalatokkal.

A továbbiakban Szabó Anna gondolatait közlöm, mert tökéletesen fogalmazta meg az alkotás lényegét. https://utamon.blog.hu/2013/12/07/az_alkotas_orome_252

Aki tehát még nem érezte az alkotás örömét, bátran kezdjen el csinálni valamit. Mindegy hogy mit. Amihez kedve van. Amit a szíve diktál.

Az első próbálkozás nem biztos, hogy rögtön tökéletesen sikerül. És az sem biztos, hogy elsőre megtaláljuk a saját önkifejezési formánkat, de egy idő után szépen kikristályosodnak a dolgok. Kibontakozik egy új dolog. Amit Te csináltál. Ez az érzés leírhatatlan. Az a boldogság, mikor ránézel arra, amit alkottál. Az elején persze nem könnyű. Az első lépések bizonytalanok. Előjönnek a félelmek. Nem vagyok elég ügyes. Nem vagyok elég tehetséges. Nem vagyok elég kitartó. Ha nem sikerül, egyszerűbb abbahagyni. De ha ezeket sikerül leküzdeni, megszületnek a csodák. Mikor már tényleg szép a végeredmény. Mikor már nem tudod levenni róla a szemed. Mikor elmész mellette, rá kell nézned, meg kell fognod. Mikor már nem a hibákat keresed benne, hanem észreveszed a szépséget. Mikor már büszke vagy a művedre, és másoknak is meg mered mutatni. Mikor visszatérsz gyermeki énedhez, akinek még minden alkotása maga volt a csoda. Mikor úgy rajzolsz, mint régen, amikor még nem voltál tele félelmekkel. Mikor még anya kitette a hűtőszekrény ajtajára a rajzod, mert az volt a világ legszebb rajza. Mikor újra így tudsz alkotni, eléred az alkotás örömét. A most pillanatának boldogságát. 

Csatlakozz Nyereményjátékunkhoz Facebook vagy Instagram oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://karakterart.blog.hu/api/trackback/id/tr3014640870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

kARakTer

A művészet és kreativitás nem elsősorban a műtárgyakról szól. Nem megfoghatatlan, nem elérhetetlen.

Friss topikok

süti beállítások módosítása