kARakTer

Kreativitás és művészet, mindenkinek.

Szín vagy mégsem?
A fekete

színek egyike, bár a színelmélet nem tekinti színnek, hanem – a fehérrel és a szürke összes árnyalatával együtt – akromatikusnak, semleges színűnek tartja.

Szemünk feketének érzékeli azt a testet, felületet, amely egyáltalán nem, vagy környezetéhez képest csak nagyon gyengén veri vissza a látható fényt. Fekete fény nem létezik, de fekete festék igen. A fekete additív kiegészítő színe a fehér. A fekete olyan látásérzéklet (a szürkéhez és a fehérhez hasonlóan), amely színezettel nem rendelkezik.

Szimbolikus jelentése: sötétség, árnyék, a nyugati kultúrákban a halál, a gyász színe. Minden élet a sötétségben kezdődik és ott is fejeződik be, ez a halál és az élet végtelen köre, a halál és az újjászületés folytonossága.

Érzelmi jelentése: fegyelmezett, független, befolyásolhatatlan, erőt, méltóságot sugárzó személyt jelképez.

Negatív jelentése: szomorúság, lemondás, passzivitás, veszteség (lehet személy, társadalmi helyzet vagy eszme is), depresszió.

Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, csüggedtek, fáradtak, kimerültek vagyunk. Segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket.

A fekete tehát  „sokszínű”. Íme néhány példa:

Csont fekete, elefántcsont fekete (Ivory Black)

A rómaiak használták először ezt a feketét, mely minden művészeti célra megfelelő. Állati csontokat, sokszor elefántcsont hulladékot szenesítettek el, majd ennek őrleményét használták pigmentként. A mai napig forgalomban van. Rembrandt igen gyakran használta képein az elefántcsont feketét.

Lámpa fekete, koromfekete, szénfekete, szőlő fekete stb. (Carbon Black)

A lámpa feketét már az őskor óta használja az emberiség, első megjelenítési formája az elszenesedett fa részeket őrölték porrá. Ebben a formájában a mai napig használatban van akár pigmentként, akár rajzszénként is. Leggyakrabban fűzfa ágakból vagy szőlő venyigéből készítik izzítással oxigén kizárásos módszerrel. Innen az egyik neve Szőlő fekete.

A történelem folyamán növényi olajok égetésével állították elő másik változatát a koromfeketét, melyet Lámpakorom feketének neveztek el, utalva az olajlámpások által létrehozott koromra ami gyakorlatilag megegyezik ezzel a pigmenttel.

Napjainkban kátrány, kreozot, naftalin vagy egyéb kőolajszármazék égetésével állítják elő.

 

Mars Fekete, vasoxid fekete (Mars Black)

A 20. század elején alakult ki, a szintetikus vasoxid pigmentek családjába tartozik.. A mars fekete a legerősebb színező erejű fekete és a legmelegebb árnyalata van a feketék között.

Perilén Fekete (Perylene Black)

A perilén feketét 1948-ban állították elő, ez egy szintetikus szerves pigment. Erősen zöldes árnyalatú.

A bejegyzés trackback címe:

https://karakterart.blog.hu/api/trackback/id/tr9714278197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

kARakTer

A művészet és kreativitás nem elsősorban a műtárgyakról szól. Nem megfoghatatlan, nem elérhetetlen.

Friss topikok